Blæktyper

Blæktyper

Tekstiltrykkerier søger evindeligt efter måder, hvorpå de kan forbedre deres designs og tekstiler. Blæktypen, som anvendes til tekstiltryk, er en uundværlig del af et ethvert design. Blække af høj kvalitet, som er ukomplicerede at bruge til trykformål og gør mindre skade på miljøet, har været stærkt efterspurgte de seneste år. Med et utal af forskellige blæktyper tilgængelig, hvordan vælger vi den, som passer bedst til vores fremstillingsforløb?

Syreblæk
Selv til overfladetryk, som holder mindre godt på farverne, er det såkaldte ’syreblæk’ velkendt for dets livlige farvenuancer, af hvilken grund det ofte anvendes til tryk på silke og uld. Ved tryk på de slags materialer er syreblæk garant for fremragende farveintensitet. Idet syreblæk er meget modstandsdygtigt over for klorin og saltvand, og pga. dets høje farveintensitet, anvendes syreblæk ofte til svømmetøj, som — udover førnævnte silke og uld — ofte er fremstillet af lycra og lignende stoffer.

Reaktivt blæk
Det mest anvendte blæk i tekstiltrykbranchen i dag er ’reaktivt.’ Reaktivt blæk er særligt vellidt blandt digitale tekstiltrykkere. Reaktivt blæk finder bedst anvendelse til tryk på bomuld, men kan også anvendes til tryk på silke og uld.

Sublimationsblæk
Den digitale trykindustri var vidne til de digitale udgaver af transfer- og sublimationstryks gryende popularitet. Når vi trykker med sublimationsblæk på papir, kan vi placere papiret og stoffet i et kammer, hvor stærk varme og tryk forvandler blækket fra en væske til en gasart, som nemt trænger gennem stoffets fibre. Farverne fastlåses inde i stoffet, efter varmen og trykket frigives.

Pigmentblæk
Selvom ca. 50% af alle stoffer inden for konventionel trykning trykkes med pigmentblæk, giver det mening, at mange kunder udbeder sig et ´digitalt pigmenttryk.’ Det, de hermed efterspørger, er en simpel løsning med gode farver til en overkommelig pris; Et produkt, som digitale tryk endnu ikke i samme udstrækning kan stå for.

Dispersivt blæk
Det mest populære blæk inden for traditionel trykning på polyestermaterialer er dispersivt blæk. Ved dispersiv trykning sprøjtes blækket direkte på stoffet, som derefter dampes og rengøres. I løbet af dampningsforløbet åbnes trådene, hvilket lader blækket sive grundigt ind i stoffet. Efter dampningsforløbet genlukkes fibrene og fastlåser farverne inde i stoffet. Som følge heraf er farveintensiteten og vaskeholdbarheden forholdsmæssigt høj.

Summa summarum
Den anvendte blæktype indvirker markant på trykkets kvalitet. Derfor mener vi, at kun det bedst mulige blæk bør anvendes til ethvert tryk. Pga. det store sortiment af blæk kan det være svært at vælge det blæk, som passer bedst til et givet fremstillingsforløb.

Ansøg om en Jet Sport konto
Med en Jet Sport konto får du adgang til vores webshop, hvor du kan designe og bestille logoer.
Kontakt os
Lad os se hvilke broer vi kan bygge
Tilbage til blogoversigten