En kort fortælling om broderiet

Broderi er et dekorativt håndværk og en tidløs kunstform, som har været praktiseret i årtusinder. De ældste, overlevende broderier er af egyptisk, kinesisk og skytisk oprindelse, daterede til de fjerde og femte århundreder f.v.t. Broderi er gennem århundrederne blevet anvendt til at skabe smukke og detaljerede designs på en lang række forskellige materialer, inklusive de kejserlige hofdragter i Qing-dynastiet (1644-1912). Tidens gang til trods, er de grundlæggende materialer og teknikker forblevet uændrede, broderi dermed værende én af ganske få teknologier skabt perfekt.

Broderiets kunst indebærer udsmykning af stof eller tekstiler med nål og tråd. Det har været anvendt til dekoration af tøj, linned og andre tekstiler, og har deslige været en ingrediens i tilblivelsen af religiøse og ceremonielle genstande. Broderiets historie er vidtspændende og foranderlig, med forskellige kulturer og tidsperioder mæcener for dens udvikling og evolution.

Nogle af de tidligst kendte eksempler på broderi dateres tilbage til det gamle Egypten, hvor det anvendtes til udsmykning af tøj og andre tekstiler. De gamle egyptere brugte simple sting såsom løbesømmet og bagsømmet til at skabe mønstre og designs på deres stoffer. De brugte også en teknik, som går under betegnelsen ’dobbeltsøm’, med hvilken tråde sys til at holde andre tråde nede for at skabe et ’hævet’ udtryk.

Nye teknikker og designs udvikledes med broderiets udbredelse til andre kulturer. Silkebroderi var i oldtidens Kina en højtrespekteret kunstform, og kineserne udviklede et bredt sortiment af sting og teknikker såsom satinsøm og dobbeltsøm. I middelalderens Europa anvendtes broderi ofte til udsmykning af tøj, kirkedragter og linned. Broderiets kunst blev ligeledes brugt i tilblivelsen af religiøse og ceremonielle genstande såsom kirketekstiler og -klæder.

Under renæssancen nåede broderiets kunst nye højder af spidsfindighed. Broderi blev mere udførligt, med indviklede designs og et bredt sortiment af sting. Anvendelse af guld- og sølvtråde, som gik under betegnelsen ’metaltrådsbroderi’, blev populær, og broderi blev anvendt til tøjdekoration, boligudstyr og religiøst tilbehør.

Den Industrielle Revolution foranledigede omfattende forandringer af broderiets univers. Opfindelsen af symaskinen i 1800-tallet muliggjorde fremstilling i stor skala og gjorde broderiet prisbilligt og tilgængeligt for flere befolkningsklasser. Symaskinen gjorde det også muligt at skabe mere komplekse designs og mønstre, og brugen af broderi på tøj og i hjemmet steg markant.

Fremkomsten af computerassisteret design (CAD) og computerstyrede broderimaskiner i det 20. århundrede revolutionerede broderibranchen. CAD-software lod broderiproducenter skabe detaljerede og præcise designs, og computerstyrede broderimaskiner kan producere store mængder hurtigt og effektivt. Dette førte til udviklingen af nye teknikker og designs og omfattende brug af broderi i en lang række brancher, inklusive mode, boligindretning og marketing.

Broderi er i dag en populær og vidt praktiseret kunstform, som finder anvendelse på tøj, til boligindretning og et bredt sortiment af andre produkter. Broderi udvikles og ændres konstant på baggrund af nye teknologier og innovationer, som kontinuerligt vinder indpas i producenternes såvel som forbrugernes bevidsthed.

Ansøg om en Jet Sport konto
Med en Jet Sport konto får du adgang til vores webshop, hvor du kan designe og bestille logoer.
Kontakt os
Lad os se hvilke broer vi kan bygge
Tilbage til blogoversigten