Hvad indebærer det at være GOTS-certificeret?

Hvad indebærer det at være GOTS-certificeret?
Ord som ”økologisk,” ”bæredygtig” og ”etisk” er efterhånden allestedsnærværende inden for virksomhedskommunikationssfæren. I dag er der stort set ingen virksomheder, som ikke kender til nyttigheden af ansvarstagen og udadrettet påstand om samme. Alle ved, at forbrugere forlanger etisk virksomhedsførelse, og alle er derfor bekendte med vigtigheden af ikke at fremstå som forurenende, diskriminerende eller på anden vis uetisk eller ansvarsforflygtigende. Spørgsmålet er ikke længere, om virksomheder beretter om deres omsorg og interesse for samfund og miljø, men om disse beretninger er ærlige og reelle eller bluff og paradeforestillinger. Med tanke på den enorme motivation, virksomheder har til at fremstå som idealbilleder — eller i det mindste uden alarmerende samvittighedsspørgsmål — kan deres påstande ikke bare formodes sande, men skal dokumenteres og godtgøres, før forbrugere kan vide sig sikre på, at de ikke bindes en røverhistorie på ærmet.

Hvordan dokumenteres og godtgøres så de påstande? Hvordan sikrer forbrugere sig, at produkterne de køber, faktisk er økologiske og fremstillede på etisk og ansvarlig vis? En fremragende — måske den bedste — måde er at se efter et GOTS-mærke. GOTS (Global Organic Textile Standard) er et upartisk organ, som tilsikrer, at et produkt er kommet til verden på fornuftig — i modsætning til letsindig — vis gennem hele fremstillingsprocessen. Jet Sports GOTS-certificering påviser bl.a., at ingen diskriminering eller børnearbejde forefindes, at vores ansatte arbejder under sikre og hygiejniske forhold, og at indpakning, opbevaring og transport foregår på sådan vis, at forurening af forbudte opløsninger eller utilsigtet substitution af eller forveksling med konventionelle produkter og/eller komponenter undgås.

Hvad kræves der for at opnå en GOTS-certificering?
Som verdens førende tekstilforarbejdningsstandard har GOTS betragtelige mål og en omfattende række af krav til opnåelse af dem. De sigter mod at gøre økologiske tekstiler til de rigueur og at omforme forsyningskæder fra hensynsløse til etiske og miljøvenlige. Opnåelse af dette forudsætter, at virksomheder enten ændres dybtgående eller fra starten iværksættes med øje for ansvarlighed.

Vejen til GOTS-certificering

Brug af økologiske fibre
GOTS ønsker at gøre økologiske fibre til en betragtelig del af vores liv, og det første skridt på vejen mod den vision er at bruge de reneste materialer. For Jet Sport betyder det, at vores trykprodukter fremstilles på naturlig vis, dvs. uden pesticider, farlige kemikalier eller GMO’er. Dette tjener til beskyttelse af landmænd, vildtliv, jord og grundvand mod skadelige kemikalier og deres grumme virkninger. For at kunne GOTS-certificeres skal et stof bestå af mindst 70% økologiske fibre. Det relevante procenttal kan ses på stofmærket. Hvis der dog på GOTS-mærket blot står ’økologisk’ uden et angivet procenttal, betyder det, at stoffet består af mindst 95% økologiske fibre.

GOTS ønsker at revolutionere den globale forsyningskæde. De vil bemægtige og belønne arbejdere, som over adskillige generationer er blevet udnyttede i form af dårlige lønforhold, lange og uregulerede arbejdstider under farlige forhold, børnearbejde og talrige andre lignende brister. Vi nævner nedenfor et udsnit af GOTS’ sociale certificeringskrav. De er principper, vi har taget til os i vores higen efter at hjælpe verden af med disse fortrydelige, alt for udbredte, forhold:

Tvunget arbejde.
Børnearbejde.
Manglende organiserings- og forhandlingsfrihed.
Mangel på sikre og hygiejniske arbejdsforhold.
Mangel på fair løn.
Uregulerede arbejdstider.
Inhuman behandling af arbejdere.

Bedre for planeten
Tekstilindustrien er ikke blot problematisk for arbejdere, men for miljøet og vores planets velbefindende. Faktum er, at konventionel (ikke-økologisk) bomuld bruger 10 gange så meget vand som økologisk bomuld. Meget af det spildes uden først at blive renset, hvilket forårsager kemikalieafstrømning og ødelæggelse af vildtliv. Konventionel bomuld behandles også med nogle af de mest skadelige pesticider, der findes, hvilket skaber gode vækstbetingelser for ufrivillig barnløshed, neurologiske sygdomme og kræft. GOTS beskytter Jorden og dens befolkning gennem følgende processer og materialer.

Økologiske råvarer — dyrkes, høstes og besigtiges.
Ingen farlige substanser — skadelige kemikalier og pesticider forbydes.
Miljøstyring — spildevand renses på forsvarlig vis.
Begrænsninger på tilsætningsstoffer — klare grænser for ikke-økologiske fibre.
Farvestoffer og krympemidler — besigtiget med øje for menneskelig og miljømæssig sikkerhed.

Bæredygtigt på alle stadier
GOTS’ krav gør sig gældende fra såningen af det første korn til slutproduktet er klar til dig og din bolig. Hvert eneste stadie spores og bogføres: Fra dyrkning og vævning til behandling og salg. Etiske, bæredygtige og økologiske kvalitetsnormer opretholdes gennem hele forløbet og sikrer, at de bedst mulige produkter fremstilles på de mest bæredygtige måder.

Er kravene nemme at møde? Nej. Er gevinsterne til vores ansatte, kunder og miljøet anstrengelserne værd? Så absolut, ja.

Ansøg om en Jet Sport konto
Med en Jet Sport konto får du adgang til vores webshop, hvor du kan designe og bestille logoer.
Kontakt os
Lad os se hvilke broer vi kan bygge
Tilbage til blogoversigten