Ordliste til tekstiltryk

Ordliste

Farvegennemblødning
Inden for tekstiltryk kaldes det ”farvegennemblødning,” når to tilstødende trykt og forskelligfarvede blække blandes med hinanden, inden de tørrer og absorberes af underlaget. Med undtagelse af, når det for effektens skyld gøres intentionelt, forringer farvegennemblødning trykkets værdi. Mængden og omfanget af farvegennemblødning påvirkes af mange faktorer, heriblandt stoftypen, stoffets farveabsorption og kapillærkraft, blæktypen og tilhørende egenskaber såsom, hvor hurtigt den tørrer, og trykteknologien (fx printerdyserdesignet og farveafstanden). Ved tryk på polyester kaldes fænomenet ”farvemigration.” Farvemigration er hvad hænder, når et polyesterstofs farve bløder ind i det på tøjets rammetrykte blæk. Et typisk eksempel på dette, er når hvidt blæk bliver lyserødt efter at være blevet trykt på en rød polyester t-shirt. Inden for digitaltryk udløses fænomenet ofte af de høje temperaturer, som typisk anvendes til tørring af tryk.

Besøg vores ColorStop-side for at blive klogere på, hvordan vores førsteklasses varmetransferapplikationsopsætning minimerer farvegennemblødning og frembringer præcise og holdbare transfers af maksimal kvalitet.

Vandbaseret blæk
Vandbaseret blæk er et blæk lavet med vand i stedet for plastik eller PVC. Vandbaseret blæk kan opdeles i to hovedkategorier: Vand og pigment. Vandbaseret blæk inkluderer ikke plastik, hvilket gør det et mere miljøvenligt valg end plastisolblæk. I fraværet af et bindemiddel siver blækket ind i tøjet og farver materialet i stedet for at lægge sig ovenpå stoffet, hvilket giver mere konsekvente resultater og et vintage udtryk efter få vaske. Vandbaseret blæk kan fremstille nogle af branchens blødeste og letteste tryk, i nogle tilfælde med næsten ingen forskel i ’håndføl’ mellem de påtrykte og ikke-påtrykte dele af det færdige produkt. Ved at bruge et bindemiddel, som binder vandbaseret blæk til stoffet, i stedet for at lade blækket absorbere, kan producenter tilbyde de økologiske, giftfrie fordele ved vandbaseret blæk, uden at give køb på grafisk detaljerigdom, farveklarhed og alsidighed — områder, hvor plastisol typisk er overlegen.  

Besøg vores transfer-sider for at klogere på, hvordan vores vandbaserede blække leverer klare, præcise og holdbare tryk, mens de samtidig sikrer rene, grønne fremstillingsprocesser, som overholder branchens mest stringente krav til kvalitet og bæredygtighed.

Pixel
Inden for digital billedproduktion er en pixel et fysisk punkt i et rasterbillede, som er den mindst manipulerbare komponent i en displayenheds skærmbillede. Hver enkelt pixel er et fragment af et originalbillede; Jo flere fragmenter forefindes, desto mere nøjagtigt gengives originalbilledet.  Hver enkelt pixels kraft og styrke varierer. I farvebilledsystemer repræsenteres en farve typisk af tre eller fire komponentstyrker såsom rød, grøn og blå (RGB) eller cyan (blå), magenta (lillarød), gul og sort (CMYK). Måleenhederne dots per inch (dpi) og pixels per inch (ppi) bruges ofte omskifteligt, men har skelnelige betydninger, især for printere, hvor dpi bruges som udtryk for en printers punkttæthedsplacering. Jo flere pixels, som anvendes til at gengive et billede, desto bedre bliver resultatet. Et billedes pixelantal bruges ofte til at angive dets billedopløsning, selvom dette udtryk har en mere specifik definition.

Besøg vores digitaltransfer-side for at blive klogere på, hvordan vores fremragende digitaltrykteknologi leverer nøjagtige, fotorealistiske gengivelser på de fleste stofmaterialer.

RGB
RGB-farvesystemet er et additiv farvesystem, i hvilket rødt, grønt og blåt lys blandes på forskellige måder for at gengive et bredt farvespektrum. RGB-systemets hovedformål er gengivelse og visning af billeder i elektroniske systemer såsom fjernsyn og computere, selvom det også har fundet anvendelse inden for gammeldags fotografering. RGB er et enhedsafhængigt farvesystem. Forskellige enheder opfatter eller gengiver givne RGB-værdier for forskellig vis, idet farveelementerne og deres respons til individuelle R, G og B-niveauer varierer mellem forskellige producenter, eller sågar på samme enhed på forskellige tidspunkter. En RGB-værdi definerer således ikke den samme farve på alle enheder uden en vis grad af farvehåndtering. Gængse RGB-outputenheder kan være fjernsyn inden for forskellige teknologikategorier (LDC, plasma, CRT osv.), computere og mobiltelefondisplays, videoprojektorer, flerfarvede LED displays og diverse storskærme. Farveprintere, derimod, er ikke RGB-enheder, men subtraherende farveenheder (ofte CMYK-farvesystemet.)

Vektorgrafik og trykdefinitioner
Vektorgrafik er computergrafiske billeder definerede gennem 2D-punkter og forbundne af linjer og kurver til udformning af polygoner og andre former. Hver enkelt af disse punkter har en specifik positionering på koordinatsystemets x- og y-akse og fastlægger linjernes og kurvernes retninger. Ydermere kan hver retning have varierende egenskaber inklusive værdier for stregfarver, former, kurver, tykkelse og fyldfarver. Nu om dage forefindes vektorgrafik ofte i grafikfilformaterne SVG, PDF, EPS eller AI og er grundlæggende forskellige fra de mere almindeligt forefindende rasterfiler såsom PNG, GIF, MPEG4 og JPEG. Vektorkunst er perfekt til tryk. Da det er frembragt af en række af matematiske kurver, vil trykkene fremstå meget tydelige, selv når de forstørres. En rastergrafik med lav billedopløsning, derimod, fremstår sløret eller pixeleret, når forstørret.

DPI
Dots per inch (DPI) er et udtryk for priktæthed i 3d-tryk, video eller billedscannere — især antallet af individuelle prikker, som kan placeres på en linje med en vidde på 1 tomme. DPI anvendes til at angive prikopløsningstallet per tomme i et digitaltryk og trykopløsningen på et papirtryks prikvinding, hvilket er størrelsesforøgelsen på halvtoneprikker under et trykforløb. Denne afstedkommes af blækspredningen på materialets overflade. Op til en vis grænse producerer printere med højere DPI mere klare og detaljerede resultater. En printer har ikke nødvendigvis kun én DPI-værdi. Den afhænger af printmetoden, som typisk præges af driverindstillingerne. Omfanget af printerunderstøttede DPI-værdier afhænger hovedsageligt af den anvendte printerhovedteknologi. En printers DPI-værdi er ofte nødt til at være betragteligt højere end et videodisplays PPI-værdi for at kunne frembringe resultater i samme kvalitet.

Ansøg om en Jet Sport konto
Med en Jet Sport konto får du adgang til vores webshop, hvor du kan designe og bestille logoer.
Kontakt os
Lad os se hvilke broer vi kan bygge
Tilbage til blogoversigten